Gratis verzending vanaf €49,-
100 dagen bedenktijd

Infiltratiekratten

Zoals bekend, kan er de laatste jaren opeens in korte tijd veel regenwater vanuit de hemel naar beneden komen vallen. Op zich is dit niet zo erg als de grond de grote hoeveelheid water aankan. Maar wat er helaas te vaak gebeurd is dat putten, woonhuizen, kelders en straten de grote hoeveelheid regenwater niet meer aankunnen. Infiltratiekratten kunnen hier een milieuvriendelijke oplossing in bieden.

Infiltratiekrat

Op dit moment gaat al het afvalwater door één en dezelfde afvoer in de grond. We hebben het hier over droogweerafvoer waarbij je kunt denken afvalwater zoals dat uit de woningen wordt afgevoerd na het douchen, het afwassen of na het gebruiken van een toilet. Droogweerafvoer kun je dus letterlijk zien als het afvalwater waar wij verantwoordelijk voor zijn. Ook regenwater wordt door dezelfde afvoer weggevoerd. Dat deze twee soorten water door dezelfde riool worden afgevoerd is niet zo erg, mits er niet in een korte tijd veel regenwater naar beneden valt. Dan is de hoeveelheid water gewoonweg te veel om door één afvoer te kunnen worden afgevoerd. Een infiltratiekrat zorgt ervoor dat het water op een andere manier wordt afgevoerd.

De krat maakt gebruik van een scheiding. Deze scheiding zorgt ervoor dat regenwater een eigen afvoer krijgt en dat droogweerafvoer op een andere manier plaatsvindt, via een eigen rioolstelsel. De droogweerafvoer zal eerst langs een afvalwaterzuivering gaan dat ook wel de RWZI wordt genoemd. Het regenwater zal ook worden gezuiverd maar dan via een lokale zuiveringsinstallatie waarbij je kunt denken aan een coalescentieafscheider of eem lamellenafscheider. Vervolgens zal het weer worden geleid naar het oppervlakte water.

Alhoewel het scheiden van het afvoerwater heel veel voordelen kent ten opzichten van het niet scheiden van het afvoerwater, kent het één nadeel. Als er teveel regenwater valt en dit water via de krat wordt geleid naar het oppervlaktewater, kan dit in sommige gevallen leiden tot het stijgen van het waterpeil in het oppervlaktewater. Dit heeft weer gevolgen voor de vegetatie op het land. Houd er wel rekening mee dat dit natuurlijk ook voor kan komen wanneer er geen gebruik kan worden gemaakt van een krat. Omdat er met het gebruikt van de kratten met meer controle kan worden omgegaan met het afvoerwater, is hier ook een oplossing in te vinden. Om te voorkomen dat het peil in het oppervlaktewater stijgt, zou men ervoor kunnen kiezen om het overtollige water weer terug de grond in te pompen.

Infiltratiekratten: tips en onderhoud

De infiltratiesystemen werken goed zolang ze ook op de juiste manier worden onderhouden. Dit onderhoud kan je het beste laten doen door erkende bedrijven op dit gebied. Het is namelijk belangrijk dat de filters in de kratten worden vervangen volgens de instructies. Je moet voorstellen dat deze veel werk hebben aan het opvangen van zand en andere vuiligheden uit de aarde en dat het systeem bij het gebrek aan onderhoud makkelijk kunnen dichtslibben. Bestel en koop de kratten enkel bij erkende webshops zoals bij ons waar je kunt rekenen op uitstekende kwaliteit en goed advies. Bekijk het assortiment nu en maak je keuze.